Límcovka obrovská (Stropharia rugosoannulata)
Kmeň: Q93 Kvalita: 1. trieda Balenie: 1,3 L
Dostupnosť tovaru:
práve pripravujeme
Popis
Profesionálna zrnitá sadba je vyrobená v sterilnom laboratórnom prostredí. Obal je hermeticky uzatvorený a vybavený špeciálnym dýchacím filtrom, čo zabraňuje kontaminácii a zaručuje maximálnu životaschopnosť.
Mohutná huba s priemerom klobúka do 40 cm, plodnice dorastajú až do hmotnosti 1 kg. Je vhodná pre záhradkárov a drobnopestovateľov. (Rýchly kmeň). V prírode sa vyskytuje len zriedkavo na nerozložených organických zvyškoch hlavne na slame, štiepke a pilinách. Príprava substrátu je veľmi jednoduchá a zvládne ju takmer každý. V kuchyni v plnej miere nahrádza a dokonca predbieha svojou lahodnou chuťou populárne šampiňóny.
PESTUJEME
Potrebujeme: Sadbu Golierovky slamomilnej, čerstvú alebo dobre skladovanú pšeničnú alebo ražnú slamu (balíky alebo rezanú slamu), plastové vrecia alebo bedničky, rašelinu a záhradnú zeminu.
Pracovný postup: pokiaľ použijeme balíky slamy ponoríme ich do čistej vody na 2 dni do väčšej nádoby (vaňa, sud, atď.) . V prípade že máme rezanú slamu, rozložíme ju na čistú fóliu vo výške 20-30cm a niekoľko krát denne ju kropíme čistou vodou (a prehadzujeme) po dobu aspoň 5 dní. Prebytočnú vodu z namočenej slamy necháme odtiecť. Pokiaľ sme máčali celé balíky tie umiestnime na požadované miesto (minifoliovník, pivnica, vonku v tieni, nepoužívaná miestnosť atd.) a očkujeme kúskami sadby veľkosti vlašského orecha do dier vo vzdialenosti asi 10-15 cm od seba. Na 1 balík slamy postačuje 1 balenie sadby Golierovky slamomilnej. Pokiaľ sme máčali rezanú slamu, tú zmiešame rovnomerne zo sadbou a umiestnime ju v debničke alebo vo vreci. Môžeme vytvoriť aj záhon vonku alebo vo fóliovníku, záhon vykopeme do hĺbky asi 25cm a vystelieme ho fóliou, dno perforujeme aby voda mohla odtekať (pri tomto spôsobe je teplota závislá na počasí a teda aj výsledok pestovania). Po naočkovaní substrátu prekryjeme slamu novinovým papierom, ktorý udržujeme vlhký kropením po celú dobu prerastania. Vo voľnej prírode zakladáme kultúru až v polovici mája. Optimálna teplota počas prerastania je 23-27 °C. Pri nižších teplotách prerastá podhubie len pomáli. Pri teplotách nad 33°C podhubie odumiera. Po 4-6 týždňoch je substrát prerastený v závislosti od teploty prostredia a substrátu. Odstránime z povrchu papier. Pokiaľ sa nám nepodarilo udržať vrchnú vrstvu substrátu vlhkú a nie je prerastená, túto vrstvu odstránime. Prerastený substrát pokryjeme 3-4cm hrubou vrstvou vlhkej krycej zeminy ktorú si pripravíme z 1 dielu rašeliny a 1 dielu záhradnej zeminy. Ďalších 14 dní udržujeme teplotu na 23-27°C. Ako náhle sa začne podhubie objavovať pri povrchu krycej zeminy znížime teplotu na 15-20°C napríklad vetraním alebo umiestnením substrátu v chladnejšej miestnosti. Plodnice sa vôbec nevyvíjajú pri teplote nad 25°C a pod 12°C.
Kryciu vrstvu udržujeme vlhkú jemným kropením !!!neprelievame ju !!!. Prvé plodnice sa začnú objavovať za 7-14 dní . Golierovku zberáme v 3 úrodových vlnách s odstupom asi 2-3 týždne. Po vyčerpaní substrátu zakladáme novú kultúru. Vyplodený substrát môžeme použiť ako hnojivo alebo ho použijeme do kompostu. V interiéry je možné pestovať golierovku slamomilnú po celý rok podobne ako hlivu ustricovitú.
Použitie: Golierovka slamomilná je chutná jedlá huba ktorú môžeme použiť podobne ako šampiňóny do šalátov, omáčok, polievok pod mäso a podobne.