UCHOVEC BAZOVÝ (Auricularia auricula)UCHOVEC BAZOVÝ (Auricularia auricula)

Uchovec bazový

Cena 4,50 €
Ucho jidášovo
(Auricularia auricula)
Kmeň: 9018
Kvalita: 1. trieda
Balenie: 1,3 L
Aktuálny stav skladu:
0


Dostupnosť tovaru:
práve pripravujeme
  • Popis

Profesionálna zrnitá sadba je vyrobená v sterilnom laboratórnom prostredí. Obal je hermeticky uzatvorený a vybavený špeciálnym dýchacím filtrom, čo zabraňuje kontaminácii a zaručuje maximálnu životaschopnosť.

 

Teplomilný ázijský produkčný kmeň. Uchovec je v čínskej medicíne známy ako liečebný prípravok už viac ako 1500 rokov a je stále neodmysliteľnou súčasťou pokrmov čínskej kuchyne. Pestujeme ho na dreve listnáčov a to na  buku, dube, vŕbe, agáte, jelše, moruše a baze čiernej. Plodnice tvorí pri teplote 21-30°C. Uchovec bazový môžeme použiť v čerstvom alebo sušenom stave je vhodný do polievok, hubových gulášov a mäsových príloh.

Z obsahových látok uchovca majú pre podporu imunity organizmu hlavný význam polysacharidy. Výluh z uchovca napomáha zníženiu hladiny cholesterolu, triglyceridov a lipidov v krvi. Ďalšími účinkami sú znižovanie obsahu cukru v krvi a zníženie zrážanlivosti krvi. Látky prítomné v hube zvyšujú aktivitu enzýmu SOD, ktorý zachytáva voľné radikály v mozgu a pečeni. Uchovec zrýchľuje črevnú peristaltiku a používa sa pri hemoroidnom krvácaní, užíva sa pri svalových kŕčoch, bielom vaginálnomm výtoku, nevoľnosti a na rýchle hojenie rán.

Obvyklá denná dávka huby pri uvedených zdravotných ťažkostiach je vývar z 15 g sušených húb. Ten sa konzumuje 2 – krát denne.

Uchovec bazový je drevokazná huba, v prírode rastie hlavne na živom a mŕtvom dreve bazy čiernej počas celého roka. Tvarom a konzistenciou pripomína ľudské ucho. Čínska kuchyňa sa v súčasnosti nezaobíde bez ucha , kde ho používajú do šalátov, omáčok, polievok a pod. vďaka jeho príjemnej chrupkovitej konzistencii. Plodnice môžeme sušiť, po namočení získajú pôvodný tvar a konzistenciu. Naše skúsenosti zo slovenskými izolátmi (z kmeňmi divo rastúcich húb v našej prírode) je síce možné pestovať(výnostnosť je podobná) ale prerastajú len veľmi pomáli. Na pestovanie sme zvolili teplomilný ázijský produkčný kmeň. Uchovec bazový môžeme pestovať na dreve listnáčov a to na  buku, dube, vŕbe, agáte, jelše a baze čiernej. Nakoľko sa jedná o teplomilný ázijský kmeň huba tvorí plodnice pri teplote 21-30°C.  

  

PESTOVANIE

Potrebujeme: Sadbu Uchovca bazového, čerstvé drevo zdravých listnatých stromov (kmene,  konáre), plastové vrece, parafín (včelí vosk, sviečka) alebo latex.

Pracovný postup: Kmene a konáre najlepšie 1-2 mesiace po spílení, v priemere 10-30 cm narežeme na dĺžku asi 100 cm. Do napílených kmeňov vŕtame otvory v priemere 15-20 mm a hĺbke 4-8 cm vo vzdialenosti asi 10cm od seba do dvoch protiľahlých strán kmeňa. Pri väčších priemeroch kmeňov vŕtame viac radov dier. Navŕtané otvory vyplníme sadbou a zatrieme roztaveným parafínom (v núdzi je možné použiť napr. sviečku), alebo zatrieť latexom. Ďalším rovnako dobrým spôsobom je vytvorenie  zárezov za  použitia motorovej píly. Klátiky narežeme motorovou pílou do 1/3 striedavo z jednej a z druhej strany kmeňa. Zárezy vyplníme sadbou a prelepíme niekoľko krát lepiacou páskou alebo pretrieme latexom. Takto naočkované klátiky uložíme do fóliovníka alebo na paletu a prekryjeme fóliou (optimálna teplota na prerastanie je 24-30°C), (ponecháme malý otvor na dýchanie) dbáme na dostatočnú vlhkosť. Kmene prerastú podhubím asi za 30-60 dní v závislosti na tvrdosti dreva a teplote prostredia. Po prerastení kmeňe nezakopávame ako pri hlive ustricovitej. Ale uložíme ich napríklad do fóliovníka alebo skleníka kde ich chránime pred vyschnutím kropením a pred silnými mrazmi. Huba plodí podľa tvrdosti dreva 3-5rokov.